Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Δευτέρα, 01 Μάιος 2023 11:55

Prolight + sound 2023 – aLive & kicking

του Βασίλη Λαδονικόλα

Πρίν περάσουμε όμως στη φετινή διοργάνωση και επειδή όλοι όσοι βρεθήκαμε στους διαδρόμους της φετινής έκθεσης της Φρανκφούρτης αντιληφθήκαμε διάφορες ζυμώσεις αναφορικά με την επόμενη διοργάνωση και το μέλλον της έκθεσης, ας δούμε λίγο τα πράγματα ως έχουν. Με ψυχρή, ‘εκθεσιακή’ λογική, αλλά και με (αναπόφευκτα) κάμποσο συναίσθημα (πράγμα λογικό, μετά από σχεδόν ¼ του αιώνα που την επισκεπτόμαστε αδιαλείπτως).

Λίγη ιστορία...
Ως γνωστόν, η Prolight + sound ξεκίνησε ως μια μικρή υποκατηγορία της διεθνούς έκθεσης μουσικών οργάνων Musik Messe που μεσουράνησε στην από εδώ πλευρά του πλανήτη για πάνω από 5 δεκαετίες (στην από εκεί πλευρά μεσουρανούσε και εξακολουθεί να διαπρέπει η Αμερικάνικη NAMM), ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκε, αυτονομήθηκε και μεσουράνησε και η ίδια για πάρα πολλά χρόνια.
Για δεκαετίες λοιπόν ‘η έκθεση της Φρανκφούρτης’ όπως ήταν πάντα γνωστή στον κλάδο μας, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του μουσικού και του αντίστοιχου τεχνολογικού κλάδου στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, και φυσικά στα μέρη μας, όπου μεγάλωσε, γαλούχησε και εκπαίδευσε, γενιές ολόκληρες επαγγελματιών που ασχολήθηκαν από διαφορετικά επαγγελματικά μετερίζια (αντιπρόσωποι, μεταπωλητές, εμπορικές και rental εταιρίες, τεχνικοί, μουσικοί, παραγωγοί κλπ) με τα μουσικά όργανα, τη μουσική τεχνολογία, τον επαγγελματικό ήχο, την ηχοληψία και το φωτισμό.
Και όλα αυτά σε μια πόλη με εξαιρετικές υποδομές σε φιλοξενία, συγκοινωνίες, οργάνωση κλπ και σε ένα εκθεσιακό κέντρο υπόδειγμα, με άριστες υποδομές και προδιαγραφές, που πολλοί από εμάς το είδαμε όλα αυτά τα χρόνια να αναπτύσσεται, να επεκτείνεται και να εκσυγχρονίζεται συνεχώς.

Ενα εκθεσιακό κέντρο που φιλοξενεί δεκάδες επιτυχημένες εκθέσεις κάθε χρόνο, ενώ οι διοργανωτές έχουν επεκταθεί και σε διεθνές επίπεδο με πληθώρα διοργανώσεων (άλλωστε η Prolight+sound εδώ και χρόνια λαμβάνει χώρα και σε Κίνα και Ντουμπάι). Αξίζει να αναφέρουμε εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η Messe Frankfurt είναι ένας παγκόσμιος εκθεσιακός οργανισμός με 30 θυγατρικές και 55 διεθνείς Sales Partners που παρέχουν υπηρεσίες σε 175 χώρες, ενώ τα events του οργανισμού λαμβάνουν χώρα σε περίπου 50 εκθεσιακές τοποθεσίες ανά τον κόσμο.
Σημειωτέον ότι ο εν λόγω οργανισμός ως επιχείρηση είναι δημόσιος και όχι ιδιωτικός όπως πολλοί πιστεύουν, καθώς μέτοχοι σε υποδομές και διοργάνωση είναι ο Δήμος της Φρανκφούρτης (κατά 60%) και το κρατίδιο της Εσσης (κατά 40%).
Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάτι τέτοιο γινόταν εδώ στα μέρη μας, θα είχαμε ήδη πάει σε τουλάχιστον ένα μνημόνιο ακόμα, προκειμένου ‘να σωθεί’ ο δημόσιος χαρακτήρας του πρότζεκτ και οι εργαζόμενοι σε αυτό...

Από το (κυρίαρχο) χθές στο παρών...
Η Prolight + sound είναι γεγονός ότι δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της. Ωστόσο, όλα άρχισαν πρίν από κάμποσα χρόνια από τη συνεχή συρρίκνωση έως και την τελική παύση της Musik Messe, η οποία έπεσε θύμα της ανάπτυξης και γιγάντωσης των Cyberstore, αλλά και των ίδιων των εργοστασίων που αποφάσισαν να μειώσουν την ενδιάμεση αλυσίδα των trade buyers, των dealers κλπ και να διαθέτουν τα προϊόντα τους στον τελικό αγοραστή μέσω ενός και μόνο ενδιάμεσου. Ας  μην αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του μοντέλου, διότι το θέμα μας εδώ είναι η Prolight + sound.

Παρότι πολλοί τότε προέβλεψαν ότι Prolight + sound δίχως Musik Messe δεν υφίσταται, εντούτοις η επαυξημένη δυναμική της Prolight + sound συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια ακόμα, πρίν αρχίσει να επέρχεται μια κάμψη σε συμμετοχές εκθετών (κυρίως από τον τομέα του pro audio) και επισκεπτών αντίστοιχα, η οποία οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες με κυριότερο όλων τον εκθεσιακό ανταγωνισμό που είχε ήδη μακρά παράδοση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σχεδόν 2 δεκαετίες πρίν στήθηκε και επί ευρωπαϊκού εδάφους, μεθοδικά, οργανωμένα και με ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης (βλέπε ISE).

Οι προσπάθειες των διοργανωτών της Prolight+sound (παρά τα όποια λάθη και τις όποιες παραβλέψεις προέκυψαν και πιθανώς συσσωρεύθηκαν από τον εφησυχασμό του leader για τόσες δεκαετίες) τα τελευταία χρόνια είναι συνεχείς, όμως δυστυχώς ήρθε η πανδημία και το κλείσιμο των εκθέσεων για 2 γεμάτα χρόνια, για να τους βάλει μια νέα, απρόσμενη τρικλοποδιά.
Παρόλα αυτά, η Prolight + sound 2022 αποτέλεσε ένα καλό restart και θυμάμαι χαρακτηριστικά από πέρυσι, ότι όσοι συμμετείχαν και επισκέφθηκαν την έκθεση (ναι δεν ήταν πολλοί), ήταν αυτοί που πραγματικά ήθελαν να αναπτυχθούν και να κάνουν δουλειές. Και έκαναν...

Prolight + sound 2023 – ενισχυμένη και πιο ‘φωτεινή’
Η φετινή διοργάνωση (Prolight + sound 2023) ήταν σαφώς πληρέστερη και πιο επιτυχημένη της περυσινής, καθώς φέτος ήταν και η πρώτη φορά που δεν υπήρχαν καθόλου περιορισμοί και ταξιδιωτικές οδηγίες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα νούμερα που δημοσίευσαν οι διοργανωτές στο τελείωμα της έκθεσης.

Περισσότεροι από 27.500 επαγγελματίες από 113 χώρες επισκέφθηκαν την Prolight + sound 2023 από 25 έως 28 Απριλίου 2023, με τους μισούς περίπου επισκέπτες να προέρχονται από το εξωτερικό (και άλλοι τόσοι να είναι Γερμανοί).
Αντίστοιχη αύξηση είχαμε και στους εκθέτες, καθώς 457 εκθέτες από 34 χώρες παρουσίασαν τα προϊόντα τους εδώ στη Φρανκφούρτη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δελτίο τύπου των διοργανωτών, το 88% των εκθετών και το 83% των επισκεπτών, δήλωσαν ότι πέτυχαν τους στόχους τους στα πλαίσια της φετινής έκθεσης Prolight + Sound 2023.

Η γνώμη του aLive
Σαφώς η Prolight + Sound 2023 ήταν πληρέστερη και καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή, όχι μόνο σε επίπεδο εκθετών και επισκεπτών, αλλά και σε επίπεδο παράλληλων event, με τις παρουσιάσεις και τα σεμινάρια να είναι περισσότερα από ποτέ και ιδιαίτερα σημαντικά όλα τους. Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι η ζυγαριά ανάμεσα στο Light και το Sound γέρνει όλο και περισσότερο υπέρ του Lighting, του visual και του staging, με τον ήχο να μοιάζει φτωχός συγγενής, παρότι οι audio εταιρίες που συμμετείχαν μας έδειξαν πραγματικά σημαντικά νέα προϊόντα (είχαμε σημαντικά νέα ντεμπούτα) και παρουσίασαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Παρόλα αυτά, η υπόθεση audio μοιάζει δύσκολο να κερδηθεί και αν γίνει, θα χρειαστεί χρόνο, τρόπο και κόπο.

Στον τομέα του Lighting, του visual και του staging πάντως, η Prolight κράτησε και φέτος τα σκήπτρα, αφού για να βρείς σημαντικότερη έκθεση θα πρέπει να περάσεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και πάλι το συζητάμε όσον αφορά το staging.
Οσοι λοιπόν ήρθαν για φώτα και σίδερα φέτος εδώ στη Φρανφκούρτη και μου παραπονέθηκαν ότι «δεν είδαμε τίποτα» τους απάντησα «αλλάξτε δουλειά» γιατί υπήρχαν σχεδόν τα πάντα. Για τον τομέα του Audio θα δεχτώ τα παράπονα όλων και θα υπερθεματίσω περαιτέρω.

Οσο για το μέλλον της Φρανκφούρτης, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι οι εκθέτες, αλλά φυσικά και οι διοργανωτές οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν γενναίες και τολμηρές αποφάσεις, να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά και κυρίως να ακολουθήσουν συγκεκριμένη στρατηγική και πλάνο.
Η έκθεση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για όλους και εξακολουθεί να ‘δουλεύει’ για όσους έχουν συγκεκριμένο πλάνο και ξέρουν τι ζητούν από αυτήν.

Και ναι λείπει ο ήχος, ο οποίος αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο πεδίο της δουλειάς. Ομως, όπως είχε πει πρίν 25 περίπου χρόνια κάποιος σοφός (και άκρως επιτυχημένος & πάμπλουτος σήμερα) ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρίας και παραδοσιακός εκθέτης της Prolight+sound, «ο ήχος είναι για όσους κάνουν τέχνη, για όσους κάνουν business η δουλειά είναι στο φως και στα σίδερα». Και αυτό είναι κάτι που δεν είχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από τότε...

ΥΓ. Ελπίδα και επιθυμία όλων μας για του χρόνου, είναι η Prolight+sound να είναι ακόμα πιο δυνατή και όσο πιο πλήρης γίνεται, τηρουμένων πάντα των συνθηκών. Η Ελληνική κοινότητα απέδειξε ότι (όσο μπορεί) παραμένει αρωγός και υποστηρικτής της.

ΥΓ 1 Πρός τους διοργανωτές: Δεν είμαι σίγουρος ότι βοηθάει η νέα ημερομηνία που ανακοινώθηκε για το 2024 (19-22 Μαρτίου), καθώς η έκθεση έρχεται ακόμα πιο κοντά στον βασικό ανταγωνισμό. Οι διοργανωτές ωστόσο στο δελτίο τύπου τους αναφέρουν ότι αυτό αποτέλεσε βασικό αίτημα των περισσότερων εκθετών. Ωστόσο, όπως σωστά μου επισήμανε ένας Ελληνας αντιπρόσωπος, τα χρόνια της κυριαρχίας της η έκθεση γινόταν πάντα αργότερα και αυτό τότε δεν πείραζε κανέναν, δεν νομίζω ότι τους ενοχλεί τώρα που λόγω των γνωστών συγκυριών και προβλημάτων οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν έχουν να παραδώσουν προϊόντα, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη…

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση